VALSBERGs hemsida

Subtitle

Likvagnshuset

Likvagsnhuset gick barnen med respekt förbi

I samband med jubiléumsveckan sommaren 2006 öppnades även dörrarna till likvagnshuset med likvagnen, som fortfarande är i relativt gott skick, trots att dne inte använts på nästa 50 år. Här följer en text om likvagnshuset skriven av Bjarne Smeds i tidningen Sydösterbotten den 5 september 1987 samt en del bilder som bl.a. illustrerar när vagnen i tiderna användes.

Likvagnshuset är speciellt. Det torde ha byggts 1929 av bl.a. Josef Österberg och Johannes Söderberg. Skolbarnen var rädda och gick med stor respekt förbi det. Därinne står vagnen som är tillverkad 1926 av Oscar Bergén och Oskari Kivistö. Den är smäckert byggd. För vinterbruk finns medar att sätta under i stället för "skarphjulen".

-Vi som är äldre minns många som har gjort sin sista färd med likvagnen, berättar Erik Nygård.

Den var senast i användning 1959.

Likvagnen hämtades kvällen före begravningen och kördes av en nära anförvant till den döda. Liket sjöngs ut med avskruvat kistlock i en gransal på gården. I Valsberg kunde lik sjungas ut av bl.a. Ellen Lassfolk, Elsa Valsberg och Verner Lindfors. I allmänhet behövdes inte församlingens kantor för det här uppdraget.

Längst var färden från Valsås - tretton kilometer från kyrkan.

Granris kantade vägen på många ställen ända ned till korsningen i Österå, då likvagnsföljet med sexton hästar, och kanske fler, drog fram ned mot kyrkbyn. En timme räknades för färden. Hästarna skulle gå i skritt utanför gårdarna - de fick inte löpa med liket,  men på skogsavsnitt kunde det gå i sakta lunk.

En särskilt sedig häst kunde behöva lånas för kyrkfärden, då nervösa hästar lätt skyggade för det ovanliga svarta ekipaget med sina slängande tofsar.

-Klädseln på likvagnen gjordes på talko, vet Inger Nygård berätta. Och Valsbergs syförening arbetade en hel vinter med invecklade handarbeten för att genom två auktioner skaffa medel till vagnen.

Verner Bergström var med som liten pojke och såg hur skräddaren Emil Nygård klippte till ovantyg  och gav ut "lapparna" till tråckling åt kvinnorna som hade samlats i skolan. Själv sydde han färdigt på sin medhavda symaskin.

Dörrarna till likvagnshuset öppnades i samband med jubileumsveckan.

Likvagnen har ställts undan för gott.

Från Georg Höglunds begravning 1938. Likvagnen, som körs av fadern Johannes, är placerad på medar och följs av åtminstone 15 slädar. Bilden är tagen av Elsa Höglund.

Från Alfons Björnis begravning 1942.

Från Ture Linds begravning 1942. Likvagnen körs av hans far Alfred. T.v. Ivar Lindberg.

Newest Members